Daha Fazla Bilgi Edinin

Bilgisayarın Tarihçesi

Bilgisayarın Tarihçesi

Bilgisayarın Tarihçesi

  • İst Tasarım
  • Temmuz 25, 2019
Bilgisayarın Tarihçesi

Bilgisayarlar, günümüzde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. İlk icat edilen Bilgisayar sadece basit denklemler yapabilen cihaz iken günümüzde Haberleşmede, Araştırma ve Mühendislik'te, Eğitim’de, Sağlık'ta, Havacılık'ta, Eğlence'de ve bir çok alanda kullanılan daha kompleks bir yapıya sahip üstün bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Peki nasıl oluyorda teknoloji bu kadar hızlı ilerledi de biz bu günlere geldik. Bu sebepledir ki ilk bilgisayarın icadı ve bilgisayarın icadından sonra bilgisayarların tarihi gelişimi hakkında biraz bahsedelim istedik.


Bilgisayarların Başlangıcı

Halk arasında genel olarak ilk bilgisayar abaküs kabul edilse de diğer taraftan Blaise Pascal’ın muhasebeci olan babasına yardım amaçlı icat ettiği ilk hesap makinesi olarakta gösterilebilir. Bilim dünyasında ise ilk bilgisayar dan uzak olduğu düşünülmekte ve ancak ilk bilgisayarın atası olarak kabul edilmektedir.

İlk bilgisayarın temelini ise fark makinesi oluşturmaktaydı. Babbage adlı bilim adamının icat ettiği bilgisayarın temellerini oluşturan ilk makine denebilir. Mantıksal işlem birimi, veri depolama birimi, giriş çıkış üniteleri kullanılmayı planlanan bir makineydi. Bu makine buhar gücü kullanarak otomatik olarak çalışacak ve diğer hesap yapan makinelerden daha fazla fonksiyona sahip olacaktı. Bu özellikleri ile fark makinesi bire bir günümüz bilgisayar fonksiyonlarına benzeyen tarafları ile güçlü bir hesap makinesi olduğu gibi aynı zamanda basit bir bilgisayar gibiydi.


Modern Bilgisayar Mimarisine Giriş

Modern bilgisayar mimarisinin başlangıcı ise kuşkusuz matematikçi George Boole’nin bulup kendi adını verdiği boole cebir sistemi ile başlamaktadır. Bu sistem 0 ve 1 mantığı ile günümüz bilgisayar endüstrisinin ana yapısını oluşturmaktadır.


İlk Bilgisayar Ne Zaman Kim Tarafından İcat Edildi?

Bilgisayar endüstrisinin oluşumunu sağlayan olay ise 1890’da Amerika nüfus sayımında Mark-1 adlı cihazın kullamıydı. Cihaz kartları delerek bilgileri işleyebiliyor, kartları tekrar okuyabiliyor ve tekrar kullanabiliyordu. Bu cihaz sayesinde seçim sonuçlarına bakıldığında sayımı sonuçlandırma işlemini dörtte bir oranında düşürmüştü.

Mark 1 yarı otomatik yani insan kontrolüne ihtiyaç duyan devasa bir mekanik makineydi. Ayrıca Mark-1 elektronik bir cihaz olmamasına rağmen insan müdahalesi olmadan bilgileri işleyen ilk makine oldu. Mark-1 saniyede 5 işlem yapabiliyordu. 18 m uzunluğunda ve 2,5 m yüksekliğindeydi.

Mark 1 cihazın sahibi Amerikalı istatistikçi Herman Hollerith bu süreçten sonra Tabulating Machine Company adı şirketi kurarak üretimine devam etmiş ve daha sonra başka bir şirketle birleşerek IBM adını almıştır. Dolayısıyla ilk bilgisayar ne zaman kim tarafından icat edildi sorusuna 1890 yılında Herman Hollerith tarafından icat edilmiştir cevabını verebiliriz.


İlk Hafızalı Program Bilgisayarı

EDSAC, ilk hafızalı bilgisayar olarak kabul ediliyor. İlk hesaplamasını 1949 yılında yaptı ve görsel bilgisayar oyunu çalıştırabilen ilk bilgisayar olma özelliğindeydi. Bu arada ilk görsel oyunun adı da Baby idi. (Bebek)


İlk Programlanabilir Bilgisayar

1950 yılında Amerika Birleşik devletleri için üretilen UNIVAC 1101veya ERA 1101 adındaki bu bilgisayar hafızasına program kaydedebilen ve onu çalıştırabilen ilk bilgisayardır.


İlk Masaüstü Bilgisayar

1964’te ilk masaüstü bilgisayarı olan Programma 101, New York Dünya Fuarı’nda tanıtıldı. Pier Giorgio Perotto tarafından tasarlandı ve Olivetti tarafından imal edildi. Yaklaşık 44.000 adet bilgisayar, her biri 3.200 $ fiyat etiketi ile satıldı.1968’de Hewlett Packard, herkese hitap edecek ilk masaüstü bilgisayar olarak düşünülen HP 9100A ürününü pazarlamaya başladı.

1375+

Mutlu Müşteriler

mutlu müşteriler

33+

Tamamlanmış Projeler

tamamlanmış projeler

546+

Kahve Bardağı

bir yudum kahve molası

15+

Üyeler

üyeler

En Kaliteli Hizmet & Çünkü:

Yaptığımız işlerde bizi başarıya götüren sebebin müşteri memnuniyetinden geçtiğini bilerek en yüksek kalitede müşteri memnuniyetini gözeterek en kaliteli ürünlerle siz değerli müşterilerimizi hitap ederek hizmet veriyoruz.