Yazılımın Tarihçesi
- İst Tasarım
- Temmuz 27, 2019
Günümüzün çoğunu işteyken işteki bilgisayarları, dışarıdayken akıllı telefonları ve evde tabletleri ve bilgisayarları kullanarak geçiriyoruz. Teknoloji, özellikle yazılım, hem işin hem de günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldi, Onlarsız bir dünyayı düşlemek zor olsa gerek. Aslında, bilgisayarsız bir dünya bulmak, düşündüğünüzden daha zor olabilir; Onlar yıllardır buradalar. Yazılım imkansızı bu gün gerçek kıldı ve onca zahmetten sonra, şimdi herşey daha hızlı ve daha kolay.
Yazılımın Doğumu
Bir bilgisayarı, akıllı telefonu, video oyun konsolunu veya diğer birçok elektronik cihazı her kullandığınızda, yazılım üzerinde çalışan bir cihaz kullanıyorsunuzdur. Bazı yazılımlar oldukça karmaşıktır, diğer yazılımlar oldukça basittir ve yalnızca birkaç farklı şey yapmak için tasarlanmıştır. Her iki durumda da, yazılım aslında ihtiyaca binaen bir süreç sonunda bir cihazın onun en son uygulama halini alabilmesi için makinalara yaşam vermektir.
Yazılım aslında ihtiyaca binaen bir süreç sonunda bir cihazın onun en son uygulama halini alabilmesi için makinalara yaşam vermektir.
Yazılım Nedir?
Basitçe söylemek gerekirse, yazılım, bilgisayar sistemleri ve bunları kullananlar arasında arayüzdür. Yazılım, bilgisayara çeşitli görevleri nasıl gerçekleştireceğini söyleyen programlama talimatlarından ve verilerden oluşur. Bu talimatlar genellikle insan programcıları için kullanımı daha kolay olan ve daha sonra bilgisayarın doğrudan anlayabileceği düşük seviyeli bir makine koduna dönüştürülen daha yüksek bir dilde yazılan kodlar bütünüdür .Günümüzün en modern Bilgisayarları bile, aslında herhangi bir insan dilini anlayamamaktadır. Bunun yerine, hepsi birler ve sıfırlar dizisi olan ikili komut üzerinde çalışmaktadırlar. En eski bilgisayarlardan bazıları doğrudan ikili olarak programlandı, ancak bu birkaç insanın yapabileceği uzun ve sıkıcı bir görev olduğundan, programlamayı kolaylaştırmak için farklı programlama dilleri oluşturulmuştur. Bu, aslında tercüman olarak hizmet veren bir yazılımın doğumuna yol açtı. Bilgisayar kullanıcıları, yazılım arayüzü aracılığıyla bilgisayarlara talimatlarını verir, bu talimatlar daha sonra yazılım tarafından bilgisayarın anlayabileceği bir dile çevrilir.
Yazılımın Gelişimi
Bilgisayar bilimcisi Tom Kilburn, 21 Haziran 1948’de İngiltere’deki Manchester Üniversitesi’nde yayınlanan dünyanın ilk yazılımını yazmaktan sorumlu kişiydi. Kilburn ve meslektaşı Freddie Williams, en eski bilgisayarlardan biri olan Manchester Küçük Ölçekli Deney Makinesi'ni (“Bebek” olarak da bilinir) yaptı. SSEM, makine kodu talimatlarını kullanarak matematiksel hesaplamaları yapmak üzere programlandı. Bu çığır açan olayın ardından onlarca yıl boyunca, bilgisayarlar deliklerin belirli makine kod talimatlarını gösterdiği delikli kartlarla programlandı. İlk üst seviye programlama dillerinden biri olan Fortran , 1957'de aslen yayınlandı. Bir sonraki yıl, istatistikçi John Tukey “yazılım” kelimesini bilgisayar programcılığıyla ilgili bir makalede yazdı. Cobol, BASIC, Pascal ve C gibi diğer öncü programlama dilleri önümüzdeki yirmi yılda geldi.
IBM gibi diğer şirketler kısa süre sonra piyasaya ilk kez 1981'de piyasaya sürülen IBM PC gibi bilgisayarlarla girdiler . Ertesi yıl, Time dergisi kişisel bilgisayarı Yılın Adamı seçti . Yine, verimlilik ve iş yazılımları kişisel bilgisayar işlemlerinin bu erken aşamalarına hâkim oldu. AutoCAD, Microsoft Word ve Microsoft Excel gibi birçok önemli yazılım uygulaması 1980'lerin ortalarında piyasaya sürüldü.
Yazılım geliştirme tarihinde bir diğer önemli yenilik olan açık kaynaklı yazılım ilk olarak 1990'lı yıllarda çoğunlukla internet kullanımı nedeniyle ana akıma girdi. Linux çekirdeği açık kaynak Linux işletim sistemi için temel oldu, kaynak kodunun 1998 yayınlanmasından sonra, 1990'ların sonunda çivili açık kaynak yazılım 1991 Yararına serbest bırakıldı Netscape Navigator tarayıcısı başta olmak üzere yazılı C ve C ++ 'da. Ayrıca dikkat çekici, Java’nın 1995’te Sun Microsystems tarafından piyasaya sürülmesidir.